Leer

Leer

English will follow soon

Onderhoud van leer
Als je van leer houdt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de soepelheid, textuur, aanblik en het gevoel van het leer bewaard blijven, zodat je ook na langere tijd nog van je kleding kunt blijven genieten.

Algemene verzorging
Aangezien leer een natuurlijk materiaal is kan het kleine afwijkingen hebben, zoals ongelijkheden of krasjes. Dit is ook een bewijs dat je echt leer in handen hebt en geen kunstleder. Zoals iedere huid heeft leer soms extra zorg nodig om de soepelheid, het aanzicht en het gevoel ervan te bewaren. Door invloed van tijd en slijtage nemen de natuurlijke oliën van het product af, dus het is raadzaam om een goed onderhoudsmiddel speciaal voor leer te gebruiken om je kleding te herstellen. Over het algemeen is het goed te zien wanneer het leer verzorging nodig heeft, dit hangt natuurlijk ook samen met hoe vaak het leer gedragen wordt.

Schoonmaken
Het is erg belangrijk om leren kleding direct schoon te maken als het vies wordt. Vlekken trekken makkelijk in en substanties als zweet, alcohol en urine kunnen het leer aantasten. Met name urine is erg gevaarlijk, het is belangrijk om urinevlekken zo snel mogelijk uit het leer te verwijderen. Een bekend middel om vlekken te verwijderen is babyshampoo, verdund met lauwwarm water of onverdund als de kleding erg vies is. Zeepresten dienen zorgvuldig verwijderd te worden na het schoonmaken. Gebruik echter nooit agressieve schoonmaakmiddelen of vlekkenverwijderaars om je kleding te reinigen aangezien ook deze het leer aan kunnen tasten. Sommige vlekken, bijvoorbeeld vetvlekken, zullen pas na verloop van tijd verdwijnen als ze in het leer trekken, andere worden misschien alleen maar lichter; dit heeft te maken met de textuur van leer en is iets waar rekening mee gehouden moet worden. Wees tijdens het reinigen of invetten van je kleding altijd voorzichtig met de moeilijker toegankelijke (en daarom meer kwetsbare) gebieden rondom zomen, gespen of andere metalen onderdelen. Metalen onderdelen moeten goed afgedroogd worden als ze vochtig zijn geworden tijdens het dragen van de kleding of het schoonmaken ervan om zo roest te voorkomen.

Opbergen
Waak ervoor dat je leren kleding nooit wordt blootgesteld aan zeer droge of juist erg vochtige omstandigheden. Vocht maakt het materiaal slapper en kan schimmel veroorzaken; door droogte kunnen er scheurtjes in het leer ontstaan. Bewaar je leren kleding op een goed geventileerde plaats buiten direct zonlicht. Zorg dat het leer goed droog is voor je het opbergt, maar laat het zelf drogen op een goed geventileerde plek zonder het droogproces te beïnvloeden met haardrogers etc., dit kan het leer namelijk beschadigen. Ook is het handig om de kleding op gevoerde hangers weg te hangen om te zorgen dat het zo min mogelijk kreukt.

Kreukels verwijderen
Kreukels kun je het makkelijkst verwijderen door de kleding gewoon te dragen, lichaamswarmte zorgt ervoor dat ze verdwijnen. Werkt dit niet of heb je hier geen tijd voor dan kun je een strijkijzer gebruiken; let er hierbij wel op dat het leer goed droog is, zet het ijzer niet hoger dan de middelste stand en leg een stuk katoen tussen het ijzer en je kleding.

Product added successful
X